… sau mai bine zis: Povestea Strudelului (DA! Acesta este gustul)
Se pare că a fost inspirat de baclavaua turcească, că a ajuns pe pământul european odată cu invadatorii otomani și și-a câștigat popularitatea în secolul al XVIII-lea, în timpul Imperiului Habsburgic. Cea mai veche rețetă de ștrudel datează din 1696, o rețetă scrisă de mână și păstrată la Wiener Stadtbibliothek.
Denumirea de “ștrudel” este de origine germană și înseamnă “vârtej” și, cel mai probabil, are legătură cu modul de roluire al lui.
Dintre toate tipurile de ștrudel existente, atât dulci, cât și sărate, ștrudelul cu mere este considerat desertul preferat în o multitudine de țări: Austria (apfelstrudel), Germania (strudel), Olanda, Belgia, Ungaria (almásrétes), Italia (strudel di mele), Croaţia (štrudel sau štrudla), Serbia şi Bosnia-Herţegovina (štrudla sau savijača), Slovenia (štrudelj sau zavitek), Cehia (závin sau štrudl), Polonia şi România (ştrudel), Slovacia (štrúdla sau závin) sau chiar în Texas/SUA sau Israel.
Ștrudelul este făcut dintr-un aluat elastic, foarte subțire care este întins până când devine aproape transparent, ceea ce îi asigură produsului final o finețe deosebită. E făcut de obicei din făină, unt și sare. Pe aluat feliile de mere nu se împart pe întreaga suprafață, ci doar pe o fâșie îngustă iar prin rulare se creează mai multe straturi subțiri suprapuse, care după coacere amintesc de aluatul foietaj.
Dacă însă feliile de măr sunt distribuite pe toată suprafața aluatului, unele straturi de aluat vor ajunge și ele după rulare între fructele din umplutură. Există așadar, o multitudine de variante, începând cu „ștrudelul tras” (adică din aluat fin întins în foi subtiri) sau cel foietat și care merg până la cele cu aluat fraged de tartă sau chiar dospit.
Dar, indiferent de modalitatea de preparare, gustul este unul inconfundabil. Este exact ceea ce vei regăsi și în acest flacon. Așa că îți dorim să te bucuri de el, alături de o cafea, un ceai sau un pahar de șampanie!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.